Crina COCO Popescu este prima alpinistă din lume care încheie circuitul Seven Volcanoes


Mt. Sidley - Antarctica

Mt. Sidley - Antarctica

Alpinista româncă în vârstă de 16 ani, reprezentantă a Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă a încheiat luni, 24 ianuarie, circuitul Seven Volcanoes prin ascensiunea pe Mount Sidley – 4285 m – cel mai înalt vulcan al Antarcticii. Coco este totodată şi prima alpinistă din lume care a urcat pe Mount Sidley.

Coco Popescu a făcut parte din prima echipă de alpinişti care a urcat vreodată pe acest vulcan antarctic, alături de Alex Abramov, Mario Trimeri şi Scott Woolams.

“Eram conştienţi că suntem prima echipă ce urca pe acest munte şi acest lucru l-am simţit când am căutat prin încercări repetate ruta către vârf. Am parcurs toată creasta, urmărind altimetrul, să vedem care e cel mai înalt punct al ei. Am găsit două vârfuri apropiate ca înălţime – cele mai înalte. Pe creastă eram legaţi în coardă şi, în mod firesc, ar fi trebuit să ajungem într-o anumită ordine pe vârf. Dar ne-am aşteptat unii pe alţii şi am pus piciorul pe vârf toţi în acelaşi timp, împărşind bucuria premierei”, a declarat Coco la întoarcerea de pe vârf.

Coco Popescu a participat în perioada 24 Decembrie 2010 – 26 Ianuarie 2011 la expediţia internaţională organizată de Seven Summits Club şi condusă de alpinistul rus Alex Abramov, expediţie care a avut punctul de pornire în Punta Arenas – Patagonia chiliană.

Obiectivele alpinistei românce în cadru expediţiei au fost escaladarea celui mai înalt munte al continentului – Mount Vinson şi a celui mai înalt vulcan – Mount Sidley.

Pe 4 ianuarie Crina COCO Popescu, alături de ruşii Alex Abramov şi Max Bogatyrev de la “7 Summits Club” şi de italianul Mario Trimeri, atingea vârful lui Mt. Vinson, în Antarctica. Pentru COCO aceasta a reprezentat atingerea celui de-al şaselea vârf din circuitul 7 Summits (cele mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente).

“La ascensiunea pe Vinson eram fascinată de frumuseţea Antarticii şi totul a decurs foarte repede. Vedeam ruta şi locurile pe care mi le descrisese David Neacşu şi încercam să îmi imaginez etapele şi ritmul în care puteam ajunge pe vârf. Alex şi Max de la “7 Summits Club”, după primele ture de aclimatizare şi prima etapă de mers, au zis că putem face vârful în stil rusesc, profitând de vremea bună, astfel încât în cinci zile am fost înapoi în tabăra de bază de la Union Glacier, cu vârful atins şi cunoscându-ne mai bine, pentru premiera din Sidley.”

Prin ascensiunea pe Mt. Vinson, COCO şi-a înscris în palmares titlurile de cea mai tânără alpinistă care a urcat pe Mt. Vinson şi prima româncă ce a urcat pe Mt. Vinson.

Alpinista din România care în urmă cu 2 ani devenea cea mai tânără sportivă care urca pe Aconcagua pe ruta Gheţarului Polonez, aduce ţării sale la finalul expediţiei din Antarctica noi recorduri mondiale:

 • Prima alpinistă din lume care a încheiat circuitul Seven Volcanoes;
 • Cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat Mt. Vinson;
 • Prima alpinistă din lume care a urcat Mt. Sidley.

Performanţele alpinistei românce au fost susţinute de Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, Apa Nova, BCR, Petrom, Romtelecom, RMGC, Fundaţia Alexandrion, ICCO, Rotary Club Craiova, Schaeffler Group, GMP Advertising, dar şi de reprezentaţii unor mărci celebre de echipamente sportive: Salomon – îmbrăcăminte şi încălţăminte, Beal – corzi, Explorer Sport – skiuri şi Zeal – ochelari de ski.

Despre sportiva Crina COCO Popescu:

 • Crina Coco Popescu s-a născut în Râşnov, România şi escaladează munţi de la 6 ani;
 • Coco este membră a ”Clubului Sportiv Montan Altitudine” afiliat “Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă”
 • La 11 ani a urcat în Alpi, pe Dente del Giante, până la 4000 metri. Au urmat Olimp, Ararat şi Mont Blanc;
 • La 12 ani a urcat pe Kalapatar, în Nepal;
 • La 13 ani urca vârful Kazbek în Caucaz, Damavand si Alam Kuh in Iran;
 • La sfârşitul anului 2008 a urcat pe Ojos de Salado în Atacama, cel mai înalt vulcan din lume;
 • În ianuarie 2009 a urcat pe Aconcagua – gigantul Americii de Sud. Au urmat Kilimanjaro în Tanzania și Elbrus în Caucaz;
 • În ianuarie 2010 a fost în expediţie în Oceania, unde a urcat pe Kosciuszko, Giluwe şi Carstensz Pyramid, iar în vara lui 2010 a escaladat Pico de Orizaba şi McKinley în America de Nord;
 • La 16 ani Coco Popescu are şase recorduri de vârstă în alpinism, cărora li se alătură cele doborâte în Antarctica, şi un titlu de Maestru al Sportului;
 • În 2010 Crina Coco Popescu a fost desemnată “Alpinista anului” la categoria alpinism de altitudine de către Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă.

Despre Seven Volcanoes

Seven Volcanoes reprezintă circuitul celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent:

 • Elbrus – Europa
 • Kilimanjaro – Africa
 • Damavand – Asia
 • Giluwe – Oceania
 • Ojos del Salado – America de Sud
 • Pico de Orizaba – America de Nord
 • Sidley – Antarctica

Primii alpinişti care încheie circuitul Seven Volcanoes sunt românca Crina COCO Popescu şi italianul Mario Trimeri.

Postari recente


Ojos del Salado şi… ACASĂ!

22 February 2011

Mă întorc în ţară marţi, 22 februarie 2011, la ora 17. O să vin cu zborul Tarom RO 0362 Amsterdam

Citeste restul »

Antarctica, here I come!

7 January 2011

În 6 ore de acum, o să ajung în Antarctica! Gheaţă, zăpadă, munţi… abia aştept! Recunosc că am avut câteva…

Citeste restul »

Expediţia „Antarctica decembrie 2010 – ianuarie 2011”

28 July 2010

Ne-am intors din America cu toate obiectivele îndeplinite (Pico de Orizaba! McKinley!) şi încă ceva pe deasupra: m-am întâlnit şi…

Citeste restul »

Cel Mai Sus: Arhiva


Arhiva


 • Ionut PopescuDomnul Popescu: brand director, art director si zbir secund. Si-a dorit o cariera ca balerin, dar a esuat lamentabil. Acum se razbuna pe cei care nu-i recunosc talentul.
 • Uichendist.roBunul nostru prieten, domnul Istodor :)
 • BastyBasty este cel care, alaturi de Ionut, a construit site-ul. Iata, si-a vindecat pagina personala, care e intr-un final vizitabila.