McKinley – partea întâi


Pe McKinley

Pe McKinley

După ce am ajuns în Talkeetna pe 6 iunie, stabilisem să zburăm pe gheţar pe 9 iunie. Între timp am făcut înregistrarea la Parcul Naţional Denali, ne-am pregătit proviziile şi echipamentele (foarte multe de data asta). Dar abia la 3 zile mai târziu am putut să plecăm, din cauza vremii neprielnice pentru zbor. În timpul acesta am stat în Talkeetna într-un hostel cu camping, am vizitat împrejurimile şi am admirat impunătorul Denali.

Zborul dintre oraş şi tabăra de bază, dintre civilizaţie şi pustiu, a durat aproximativ 45-50 de minute. Am văzut munţi uimitori, creste înalte şi vârfuri ascuţite, am văzut cum s-a transformat peisajul din verde în alb… uimitor! Zăpada curgea de peste tot în avalanşe, crevasele se deschideau şi înghiţeau tot ce se nimerea deasupra lor. Zborul acesta are rolul de a evita un marş de apropiere foarte lung şi, în acelaşi timp, de a trece peste partea inferioară a gheţarului care este extrem de periculoasă. Era înfiorător şi minunat în acelaşi timp şi asta-ţi dădea impresia că eşti într-un univers diferit de tot ceea ce vezi în lumea care te înconjoară în mod normal, diferit de ce vezi la televizor – diferit de tot.

După ce am ajuns pe “aeroportul” improvizat pe gheţar, ne-am mobilizat repede: tata s-a înhămat la sania cu provizii şi am plecat spre tabăra 1 – Ski Hill (2400m). Nu ştiam încă ce ne aşteaptă, nu vedeam înca traseul nici măcar până la următoarea tabără, dar acesta era şi farmecul.

A doua zi am pornit spre următoarea tabără, cu precauţie, pentru că începea furtuna. Cum ne-am aşteptat, furtuna s-a înteţit, dar noi nu vroiam să credem că ar trebui să ne oprim – aşa că am continuat să păşim, cu rachetele de zăpadă în picioare. Am mers jumătate de drum, apoi am renunţat, am considerat că nu are rost să luptăm împotriva furtunii, aşa că am pus cortul într-o tabără intermediară şi am dormit câteva ore. Când ne-am trezit – ia ghiciţi! – era o vreme superbă!!! Am strâns cortul, am pus bagajele pe sănii şi am pornit-o frumos spre Motorcycle Hill – tabăra 2. Ne-a ţinut vremea bună doar cât să ne punem cortul şi să topim nişte zăpada, apoi iar a început : ninsoare, vânt puternic, frig!

Următoarele etape ale urcuşului erau (cum mi se păreau mie) din ce în ce mai lungi. Nu exista ceva cu ce să poţi asemăna ce ai văzut înainte: la următorul pas puteai cădea într-o crevasă, putea să ţi se răstoarne sania, putea să îţi ia vântul pălăria :p), dar era frumos!

Iată că a venit şi prima zi de stat în cort din cauza vremii foarte urâte care ne împiedica să avansăm… ( continuarea cat de curand ;-) )

Mai multe poze pe pagina mea de Facebook

4 Comentarii

 1. Ion Copuzeanu Postat 12/07/2010 la 9:24 am | Permalink

  Esti un exemplu demn de urmat nu doar de tineri ci si de cei maturi ! Bravo din toata inima !. Te-am ascultat azi la radio si asa am ajuns pe blogul tau , blog trecut de acum la favorite. Desi am 70 de ani , am ce invata de la tine , sa fii mandra de tine si de parintii care te-au educat asa de frumos !!! Va doresc sanatate si mult noroc in viata asta furtunoasa. Jack

 2. Gabriel Vasile Postat 15/10/2010 la 4:59 pm | Permalink

  Multa bafta…de aici din Islanda!!! Doamne ajuta!

 3. Mandru Petru Dan Postat 07/11/2010 la 5:16 pm | Permalink

  Ahoi! Ma bucur pentru tine ca reusesti sa-ti urmezi visele asa si trebuie, inclusiv eu incerc sa-mi urmez visele si in mare reusesc. Important e sa te simti implinit ca om si atunci esti cu adevarat fericit. Va doresc numa bine si sanatate si cu un pic de noroc si restul se rezolva!

 4. Paula Postat 24/11/2010 la 7:09 am | Permalink

  Draga “Coco”
  Esti o fata intotdeauna la inaltime.Iti place sa dovedesti intotdeauna ca poti mai mult si de aceea esti un bun exemplu pentru toata lumea.Sper sa reusesti in continuare tot ce ti-ai propus si iti urez felicitari si Succes!!!!:)

Un Trackback

 1. [...] Partea 1 aici Pe varf! [...]

Adauga un comentariu

Emailul tau nu va fi niciodata publicat sau divulgat unei terte parti. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Postari recente


Ojos del Salado şi… ACASĂ!

22 February 2011

Mă întorc în ţară marţi, 22 februarie 2011, la ora 17. O să vin cu zborul Tarom RO 0362 Amsterdam

Citeste restul »

Antarctica, here I come!

7 January 2011

În 6 ore de acum, o să ajung în Antarctica! Gheaţă, zăpadă, munţi… abia aştept! Recunosc că am avut câteva…

Citeste restul »

Expediţia „Antarctica decembrie 2010 – ianuarie 2011”

28 July 2010

Ne-am intors din America cu toate obiectivele îndeplinite (Pico de Orizaba! McKinley!) şi încă ceva pe deasupra: m-am întâlnit şi…

Citeste restul »

Cel Mai Sus: Arhiva


Arhiva


 • Ionut PopescuDomnul Popescu: brand director, art director si zbir secund. Si-a dorit o cariera ca balerin, dar a esuat lamentabil. Acum se razbuna pe cei care nu-i recunosc talentul.
 • Uichendist.roBunul nostru prieten, domnul Istodor :)
 • BastyBasty este cel care, alaturi de Ionut, a construit site-ul. Iata, si-a vindecat pagina personala, care e intr-un final vizitabila.